Politične sile

Janševi še vedno v vodstvu, večina pa verjame tožilstvu, ne Janši

T.L./STA
14. 5. 2017, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vladi boljša ocena, SDS znova na vrhu strankarske lestvice.

Reuters
Janez Janša

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 35,4 odstotka vprašanih, kar je dobre štiri odstotke več kot pretekli mesec, je pokazala majska anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Na vrhu strankarske lestvice je z nekaj večjo podporo kot aprila znova SDS, sledita ji SD in SMC, ki sta tudi povečali podporo.

V majski anketi je delo vlade kot uspešno ocenilo 35,4 odstotka vprašanih (aprila 31,2 odstotka), kot neuspešno pa 60,2 odstotka (aprila 66,8 odstotka). Delež neopredeljenih se je z dveh odstotkov povečal na 4,4 odstotka.

SDS bi po anketi volilo 14,1 odstotka vprašanih in ostaja na vrhu strankarske lestvice. Sledita ji SD z 12,9-odstotno podporo in SMC z 8,1-odstotno. Aprila je podpora SDS znašala 13,9 odstotka, SD se je glede na pretekli mesec podpora povečala za 2,7-odstotni točki, SMC za 0,2-odstotne točke.

Na četrtem mestu majske ankete je ZL, za katero bi glasovalo 7,9 odstotka vprašanih, sledita ji DeSUS s 5,5-odstotno in NSi s 5,2-odstotno podporo. Sedmo mesto je pripadlo SLS (2,4 odstotka) in osmo Zavezništvu (1,9 odstotka).

Za katero drugo stranko bi se odločilo 2,4 odstotka vprašanih, 11 odstotkov jih ne bi šlo na volitve. Na vprašanje o podpori strankam se jih ni opredelilo 28,5 odstotka.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS v državnem zboru pripadlo 23 sedežev, SD bi jih zasedla 21, SMC in ZL bi osvojili po 13 sedežev, DeSUS deset in NSi osem sedežev.

Večina verjame tožilstvu, ne Janši

57,3 odstotka vprašanih verjame trditvi tožilstva, da je Janša del svojega premoženja pridobil na nezakonit način, 23,7 odstotka pa jih verjame Janši, ki zanika obtožbe in trdi, da je izvor vsega njegovega premoženja zakonit. Neopredeljenih je ostalo 19 odstotkov vprašanih.

Anketiranci pa so se opredelili tudi glede morebitnega referenduma o zakonu o izgradnji in upravljanju drugega železniškega tira Divača-Koper. Da je referendum potreben, meni 26,9 odstotka vprašanih, proti jih je 63,8 odstotka, neopredeljenih pa 9,3 odstotka.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 9. in 11. majem na vzorcu 700 anketirancev.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?