Prekinjena pogajanja

Za ohranitev socialnega dialoga

Matej Klarič
10. 6. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj so pred vladno palačo sindikati javnega sektorja organizirali protest, ker je vlada enostransko prekinila pogajanja s sindikati javnega sektorja.

STA
Sindikati so napovedali zaostrovanje, če jih vlada ne bo želela poslušati.

Vlada je 19. maja prekinila pogajanja s sindikati javnega sektorja glede novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Konec lanskega leta sta obe strani podpisali sporazum, da bo vlada postopno sproščala varčevalne ukrepe pri plačah do leta 2019.

Predmet pogajanj so bile številne pravice zaposlenih, od izplačevanja delovne uspešnosti do višine regresa, ter preostali omejevalni ukrepi, sprejeti za časa Janševe vlade. Ker pa obe strani nista našli skupnega interesa, se je vlada odločila prekiniti pogajanja, dokler ne bo sama pripravila novega zakona o uslužbencih in sistemu plač v javnem sektorju.    

Sindikati se s tem niso strinjali, saj menijo, da jim je s tem vlada odvzela temeljno pravico, ki je bila s tripartitnim dialogom med vlado, sindikati in delodajalci ustanovljena v devetdesetih letih.

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja: "Z enostranskim izstopom iz nedokončanih pogajanj je slovenska vlada zaposlenim v javnem sektorju vzela pravico do pogajanj o plačah, sindikatom pa mandat, da zastopamo interese delavk in delavcev."

Očitajo orbanizacijo

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je spomnil, da je vlada lani s svojim podpisom zagotovila, da se bodo na letošnjih pogajanjih dogovorili o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov v prihodnjih treh letih. Prav to zagotovilo, da bo vsaj po desetih letih konec varčevanja, pa je pomembno prispevalo, da so kljub gospodarski rasti privolili v le delno odpravo varčevalnih ukrepov. »Z enostranskim izstopom iz nedokončanih pogajanj je vlada zaposlenim v javnem sektorju vzela pravico do pogajanj o plačah, sindikatom pa mandat, da zastopamo interese delavk in delavcev,« je opozoril Štrukelj. »Kdor zavrača pogajanja, zavrača socialni dialog. Kjer ni socialnega dialoga, je konflikt. Kdo koga sili v konflikt v tem trenutku v tej državi, je povsem očitno. Vlada sili zaposlene v konflikt, ker krši dogovore,« je poudaril. Že pred časom je vladi očital tudi orbanizacijo. Na Madžarskem so namreč sindikatom že omejili moč. Prav danes pa se bo naš predsednik vlade spet sestal z madžarskim premierjem Orbanom.

Grožnje z zaostrovanjem

Štrukelj pa je tudi napovedal, da pred konfliktom ne bodo bežali, saj si pravice do pogajanj ne pustijo vzeti in se bodo zanjo borili. »Če se vlada ne bo vrnila na pogajanja v okviru podpisanih in prevzetih obveznosti in z nami sklenila dogovora o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, kot se je zavezala, ji bo čas do naslednjih volitev mineval ob stopnjevanih pritiskih, protestih, stavkah, zdaj enih, zdaj drugih, in na koncu vseh skupaj,« je napovedal.

Nazaj v plačni kaos

Včeraj se je na twitterju oglasil tudi nekdanji minister Virant, ki je uveljavil še vedno aktualni sistem. Že pred dnevi je napisal, da je sporazum s policisti tempirana javnofinančna bomba in največja napaka vlade do zdaj. Včeraj pa je napisal, da je opozarjal prav na to in da gremo počasi nazaj v plačni kaos.

Estrada

sanjska-poroka
Nagrada je šla v prave roke

Petra in Miha komaj čakata na sanjsko poroko

Kraljica Camilla
Rada nabira gobe

Sin kraljice Camille razkriva kakšno je njeno življenje danes

john amos
Bizarno

Hči Johna Amosa za njegovo smrt zvedla 45 dni kasneje in kar preko medijev

Cassie Ventura, P
"To ni smešno za nikogar, ki je šel skozi to"

Cassie Ventura zgrožena nad spletnimi šalami po aretaciji P. Diddyja

Jocelyn Wildenstein
Operacije še vedno zanika

Jocelyn Wildenstein opazili na večerji s 25 let mlajšim zaročencem, njen obraz razpada

Foo Fighters
Bo rešil zakon?

Dave Grohl prvič po priznanju prevare viden v javnosti

Zanimivosti

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?

pes
Razstava

V Celju bo do nedelje na ogled 17.000 psov z vsega sveta