Slovenija

Pahor Zvezi Romov in romskemu glasbeniku podelil odlikovanji

Zoran Franc
8. 4. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj Zvezi Romov Slovenije podelil red za zasluge, njihovemu vidnejšemu predstavniku in enemu najustvarjalnejših romskih glasbenikov Imerju Brizaniju pa medaljo za zasluge.

foto Sta
Predsednik Borut Pahor je vročil red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji.

Pred svetovnim dnevom Romov je predsednik republike Borut Pahor Zvezi Romov Slovenije ob njeni 20. obletnici formalne ustanovitve podelil red za zasluge, za njihov zavzet odnos pri uveljavljanju aktivnega državljanstva Romov in prizadevno delo za spoštovanje romskih pravic na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju. Imer Brizani, eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji, pa je prejel medaljo za zasluge.

Zveza je vzpostavila dialog

"Zveza je načrtno vzpostavila dialog s slovensko državo in potrpežljivo odpirala vprašanja varstva pravic romske manjšine, enakopravnosti in enakovrednosti Romov. Vztrajno in sistematično se je borila proti segregaciji romskih otrok v izobraževalnem procesu, proti neprimernim bivanjskim razmeram Romov in njihovi diskriminaciji v vsakodnevnem življenju ter za politično predstavništvo Romov," so zapisali v ZRS, ob tem pa dodali, da so bili več kot desetletje na politični ravni krovna organizacija romske manjšine. Zveza je s svojimi velikimi premiki oživila prepoznavnost romske kulture, hkrati pa še vedno velja za vodilno romsko kulturno-politično organizacijo, ki s svojimi 33 društvi zastopa večino slovenskih okolij z romsko manjšino.

Revolucija v 20 letih

Predsednik zveze Jožek Horvat Muc od tem pravi, da je zveza v 20 letih naredila revolucijo na področju romske tematike. Ogromen prispevek pa je romska skupnost dala tudi slovenskemu prostoru, v njem je napredovala, dobila določene dobrine in postala prepoznavna.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je medalja za zasluge enemu najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji, virtuozu na številnih inštrumentih, skladatelju, pevcu, glasbenemu aranžerju in pedagogu Imerju Brizaniju, pripadla zaradi ogromne pomoči pri ustvarjanju in uveljavljanju romske kulture v Sloveniji.

Brizaniju dodatna potrditev

Brizani je poudaril, da je medalja še ena potrditev, da je njegov ustvarjalni opus na pravi poti. V življenju si prizadeva bogatiti romsko kulturo ter vzpostaviti most med tradicijo in sodobnostjo. Dejal je, da je romski narod odrinjen na rob družbe, zato se še toliko bolj trudi dajati zgled, da temu ni tako. Oklepa se osnovnega vodila, ki je medkulturni dialog.

Pred podelitvijo odlikovanj so se predstavniki romskih skupnosti srečali s predsednikom DZ Milanom Brglezom, zatem pa jih je na pogovor povabil še predsednik republike Borut Pahor.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?