Slovenija

Izčrpavanje z namenom prodaje

Luka Tetičkovič
2. 4. 2016, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sindikat energetikov (SDE) želi pokazati na zakulisne procese, katerih cilj je po mnenju sindikalista Branka Sevčnikarja prodaja slovenske energetike. S finančnimi mahinacijami naj bi se izčrpaval Holding Slovenske elektrarne, z namenom prodati Termoelektrarno Šoštanj. Naraščali naj bi tudi apetiti po prodaji podjetij za transport elektrike.

LT
Branko Sevčnikar in Valter Vodopivec, sindikalista

Stavka zaposlenih v energetiki se bo začela v ponedeljek ob 8. uri, z njo pa želijo sindikalisti opozoriti na ignoranco države do panoge, omalovažujoč odnos do zaposlenih in podcenjujoč odnos do državljanov. »Pripravljajo se strategije za leto 2050, ne vemo pa, kakšno elektrogospodarstvo si želimo v letu 2017,« poudarja Sevčnikar.

V ozadju interesi za prodajo energetike

Sindikat se boji, da bi energetske družbe prišle v last tujcev, s čimer bi po njihovem mnenju oskrba z elektriko postala manj kakovostna in predvsem dražja. Opozarjajo, da konkurenčnost slovenskega gospodarstva sloni tudi na ceni energije, ki da trenutno dosega tretjino cene v Evropi.

STA
Direktor podjetja Inter-energa Anton Papež

»Naše aktivnosti stremijo k temu, da se elektrogospodarstvo prenese v demografski sklad; s tem bi bil vzpostavljen vir pokojninskega sklada, kot to pozna več držav v svetu,« je dejal Sevčnikar. »Strokovnjaki v pogovorih z nami priznavajo, da so naše zahteve prave in utemeljene. A žalosti nas, da se stroka premalo ali sploh ne vključuje v to problematiko,« je dejal član predsedstva sindikata Valter Vodopivec. Pri tem opozarjajo, da je stroka odvisna od javnih virov financiranja, zaradi česar se jo da primerno hitro utišati.

Sevčnikar je opozoril še na dejstvo, da se je v preteklosti lastniško ločilo proizvajalce električne energije od distributerjev. Na delu je bila pretveza, da se je tako glasila evropska direktiva, ki pa je v resnici zapovedovala le ločitev na nivoju upravljanja. Zdaj lobisti aktivno obiskujejo dve skupini trgovcev, trdijo sindikalisti. Za privatizacijo naj bi se intenzivno lobiralo Skupino Elektro Celje in primorsko podjetje E3.

2,4 % je bila obrestna mera kredita, ki ga je pri Evropski investicijski banki izgubil HSE. 4,5 % bi bila obrestna mera na obveznice HSE, ki so jih poskušali neuspešno prodati. 6 % obrestne mere na trgu ponujajo bankirji. 

Vodopivec je pri tem opozoril, da bi morebitna prodaja trgovcev z električno energijo tujim lastnikom pomenila, da bi ti lahko začeli uvažati tujo energijo in bi z dampinškimi cenami izpodrinili domače proizvajalce. »Borimo se za to, da dobrina električne energije ostane v slovenski lasti. Tako ohranimo delček suverenosti in boniteto za gospodarstvo,« je dodal Vodopivec.

Lobist dnevno na sestankih s Cerarjem in SDH

Po naših informacijah naj bi bil glavni lobist Anton Papež, direktor podjetja Inter-energa, ki je lastniško povezano z nemškim proizvajalcem energije RWE. Papež se domnevno na dnevni bazi sestaja s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in odgovornimi osebami iz Slovenskega državnega holdinga. Za pojasnila smo se obrnili na Inter-energo, kjer pa so nam pojasnili, da »Papež ne more biti lobist za RWE, saj da je že direktor Inter-energa. Ta pa opravlja druge dejavnosti kot RWE, ki je prav tako prisoten na slovenskem trgu.«

Glede naših vprašanj o dnevnih stikih med predsednikom vlade in vodstvom SDH pa bo Papež po njihovih besedah več pojasnil podal v ponedeljek.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?