Slovenija

Če zmaga Trump, bo Slovenija od njega dobila letalonosilko

J.P./STA
1. 4. 2016, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodilni kandidat ameriških republikancev Donald Trump je napovedal, da bo v primeru izvolitve za predsednika ZDA Sloveniji, domovini svoje žene, podaril letalonosilko. "Na ta način boste lahko zavarovali suverenost v tistem vašem zalivu," je dejal na predvolilnem shodu v Appletonu v Wisconsinu, kjer bodo v torek potekale strankarske volitve.

arhiv svet24
Trump je dejal, da ima "Slovenijo zelo, zelo rad", saj od tam prihaja njegova žena Melania.

V kratki izjavi ob robu shoda je Trump dejal, da ima "Slovenijo zelo, zelo rad", saj od tam prihaja njegova žena Melania. Slovenijo je pohvalil kot pokončno zaveznico v Natu in napovedal, da bo, če bo postal predsednik ZDA, pomagal pri krepitvi slovenskih obrambnih zmogljivosti, zlasti v odnosu do Rusije in kriz na Bližnjem vzhodu.

"Okrepiti morate svoje oborožene sile in jaz bom pomagal svojim bratom v Sloveniji. Zagotovil vam bom orožje, tudi letalonosilko, če bo treba, da boste lahko zavarovali suverenost v tistem vašem zalivu," je napovedal najverjetnejši kandidat republikancev za predsednika ZDA.

Ne gre za predvolilno hvalisanje

V Trumpovem volilnem štabu so nato pojasnili, da ne gre zgolj za predvolilno hvalisanje, ampak dejansko za eno izmed njegovih usmeritev na zunanjepolitičnem oz. varnostnem področju. Kot predsednik ZDA namreč ne namerava okrepiti le moči ameriške vojske, ki po njegovih besedah zaradi šibkosti ne zmaguje več, ampak tudi moč ostalih zaveznic.

Wikipedia
USS Kitty Hawk

To bi storili predvsem z donacijo naprednih oborožitvenih sistemov. Če je Pentagon napovedal 4,3 milijarde dolarjev oz. štirikrat več denarja kot doslej za pomoč zaveznikom v Evropi, bo Trump to vsoto podeseteril. A to bo, kot pojasnjujejo njegovi svetovalci, enkraten "strošek", saj bodo potem zavezniki sami skrbeli za vzdrževanje teh vojaških sistemov. "Nekako tako kot bo zid na južni meji ZDA plačala Mehika," je povedal Trumpov svetovalec, ki ni želel biti imenovan.

Slovenija bi v tem paketu lahko dobila letalonosilko, in sicer USS Kitty Hawk, ki jo je ameriška mornarica iz aktivne uporabe umaknila leta 2009 in jo ima zdaj v rezervi, je še povedal omenjeni svetovalec. Šlo bo za darilo ameriške vlade, vse, kar bo morala Slovenija narediti, je priskrbeti posadko, je dodal. Opozoril je sicer, da je zamisel zaenkrat res še bolj v povojih.

Letalonosilka Kitty Hawk je še zadnja ameriška letalonosilka, ki je ne poganja jedrski pogon, ampak dizelski motorji. Splavili so jo leta 1960, po skoraj 50 letih pa so jo leta 2009 upokojili in uvrstili med rezervne sile. Izpodriva ima za skoraj 82.000 ton, dolga je 326 metrov, visoka pa 86. Ugreza ima 12 metrov, razvije pa lahko hitrost 33 vozlov oz. dobrih 60 kilometrov na uro.

Posadko sestavlja okoli 5600 častnikov in mornarjev. To je sicer kar štiri petine celotnih sil Slovenske vojske, ki naj bi skupaj štele 7000 vojakov.

Estrada

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla