Slovenija

Turistične kapacitete med velikonočnimi prazniki skoraj polne

M.J./STA
23. 3. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenska zdravilišča bodo med velikonočnimi prazniki zelo dobro obiskana. Večina jih pričakuje večji obisk kot lani, za obiskovalce, med katerimi bodo prevladovali slovenski gostje, pa pripravljajo tudi pestre dodatne aktivnosti.

STA
Po podatkih Turistične organizacije Koper bodo v največji obalni občini zabeležili približno 85-odstotno zasedenost turističnih kapacitet.

Terme Čatež tako prodajajo še zadnje sobe, pričakujejo pa tudi povečano število avtodomov in gostov v kampu, predvsem iz Italije. Na Mokricah pa glede na dobre vremenske napovedi pričakujejo tudi dnevne golfiste, saj je sezona golfa na Mokricah že v polnem teku. Iz Term Čatež so sporočili še, da povečano število gostov, predvsem tujih, pričakujejo tudi v svoji termalni rivieri Aquapark v koprski Žusterni.

Tudi v Termah Krka se letos tako na Dolenjskem kot ob morju obeta pester velikonočni vikend. V času prvomajskih počitnic ponudbo popestrijo z zanimivo animacijo - prvomajskim kresom, prvomajsko budnico z godbo na pihala, pohodi s pikniki v naravi in ustvarjalnimi delavnicami za otroke. Glede na trenutno stanje rezervacij predvidevajo, da bo zasedenost med prvomajskimi prazniki letos boljša kot lani.

STA
Terme Čatež prodajajo še zadnje sobe.

Večja zasedenost kapacitet v primerjavi z lanskim letom
V Termah Šmarješke Toplice bodo ta podaljšani vikend tako prevladovali domači gostje, med tujimi pa bo največ Italijanov, Nizozemcev, Rusov in Hrvatov. Kot zanimivost so izpostavili, da se je veliko gostov šmarjeških term odločilo tudi za daljše bivanje. Kljub velikonočnim praznikom so si tako rezervirali programe medicinskega velnesa, kar po njihovih pojasnilih kaže na to, da se vedno več posameznikov želi ogniti tradicionalno obilno obloženim mizam in se v pomirjujočem okolju posvetiti sebi in skrbi za boljše počutje.

Med prihajajočim velikonočnim vikendom bo tudi v Termah Dolenjske Toplice zasedenih več sob kot med lanskimi prazniki. Hotel Balnea, ki je bil uvrščen med sedem najboljših evropskih velnes hotelov, je bil po njihovih navedbah deležen še posebej veliko povpraševanj stalnih in novih gostov. V treh hotelih v Dolenjskih toplicah, kjer za goste prav tako pripravljajo pester velikonočni animacijski program, bo največ gostov Slovencev, med tujci pa bodo najštevilčnejši gostje iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Srbije.

Naložba v prenovo se je izkazala kot pametna odločitev

Hoteli Otočec z lani zgrajenim bazenom in dvema savnama ter nekaj prenovljenimi sobami v Hotelu Šport bodo zasedeni približno tako kot med lanskimi velikonočnimi prazniki. Glede na izkušnje pa pričakujejo še rezervacije v zadnjem hipu. Njihova ponudba najbolj privlači Italijane in Hrvate, povečuje se tudi število domačih gostov.

Tudi na drugem koncu Slovenije, v Termah Dobrna, bodo v času velikonočnih praznikov 100-odstotno zapolnjene vse njihove zmogljivosti. Najvišji delež, skoraj polovičnega, predstavljajo obiskovalci iz Slovenije, druga največja skupina pa so italijanski gostje.

STA
Hoteli Otočec pričakujejo rezervacije v zadnjem hipu.

Za prvomajske počitnice so medtem zmogljivosti v Termah Dobrna zaenkrat še proste. "Izkušnje iz preteklih let so pokazale, da se gostje za rezervacijo prvomajskih počitnic odločajo v zadnjem trenutku, saj veliko vlogo v tem času igra vreme," navajajo v družbi.

Družba Thermana Laško ob velikonočnem vikendu beleži dobro zasedenost. Hotel Thermana Park Laško je v tem terminu 100-odstotno zaseden. Prednjačijo nočitve tujih gostov, predvsem Italijanov. V hotelu Zdravilišče Laško sta trenutno medtem zasedeni dve tretjini zmogljivosti, povečini pa jih zasedajo domači gostje.

Z zasedenostjo med velikonočnimi prazniki so zadovoljni tudi v Termah Topolšica. Zapolnili so kapacitete v hotelu in apartmajih, pričakujejo pa tudi večji obisk zunanjih gostov v velnes centru Zala in na bazenskem kompleksu. Tudi za prvomajske praznike glede na prejšnja leta pričakujejo dober obisk. Prav tako pa v tem času odpirajo zunanje bazene, ki privabijo večje število dnevnih obiskovalcev.

STA

Tudi v termalnih središčih Save Turizma v času velikonočnih praznikov beležijo boljšo zasedenost v primerjavi z lanskimi prazniki. Rezervacije še prihajajo, največ gostov pa pričakujejo iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Češke, Hrvaške in Italije. Na podlagi intenzivnih prodajno-marketinških aktivnosti pričakujejo pozitivni odziv tudi v času prvomajskih praznikov, saj so tudi takrat njihove destinacije tradicionalno dobro zasedene.

Tudi hoteli v Slovenski Istri skoraj polni

Prav tako so z zasedenostjo v času velikonočnih praznikov zadovoljni tudi turistični delavci v Slovenski Istri, saj pričakujejo podobne ali celo malenkost boljše rezultate kot lani.

V piranski občini, ki premore največ turističnih zmogljivosti, so že lanski velikonočni prazniki prinesli dober obisk, saj so zabeležili 90-odstotno zasedenost. Letos pa si tamkajšnji hotelirji obetajo podobne, če ne celo malenkost boljše rezultate. Ob tem pričakujejo predvsem italijanske, avstrijske in domače goste, pravijo v Turističnem združenju Portorož.

Kot ugotavljajo, se je letošnje leto dobro pričelo. Tako so januarja zabeležili za pet, februarja pa za dva odstotka več hotelskih nočitev, v prvih 20 dneh marca pa kar 13 odstotkov nočitev več kot lani. Čeprav je za podrobnejšo napoved prvomajskih praznikov še nekoliko zgodaj, pa so hotelirji glede na dosedanje rezervacije tudi za tisto obdobje zelo optimistični.

Največ zanimanja za dvodnevne pakete

Kot ugotavljajo, gostje največ povprašujejo po krajših, predvsem dvodnevnih paketih v povezavi z aktivnim preživljanjem prostega časa in lokalne gastronomske ponudbe. Veliko pa je rezervacij v zadnjem hipu, ki bodo odvisne tudi od vremenske napovedi.

Med turisti bodo prevladovali tuji gostje, teh bo kar 70 odstotkov. V prvi vrsti gre za Avstrijce, Nemce in Italijane, nekaj pa bo tudi Madžarov in drugih.

Velikonočni konec tedna v Izoli bo na sploh poln dogajanja, saj bodo gostili 29. Spring cup regato, ki vsako leto privabi prek 200 jadralcev iz cele Evrope. Veliko jadralcev Izolo obišče že teden prej, saj izkoristijo pred-velikonočni počitniški teden za izvedbo aktivnih priprav v izolskem akvatoriju. V soboto bo na Lonki in v parku Pietra Coppa tradicionalni mednarodni velikonočni sejem starin.

Po ocenah Turistične organizacije Koper bodo v največji obalni občini zabeležili približno 85-odstotno zasedenost turističnih kapacitet. Dobro zasedenost si obetajo predvsem na račun tretjega mednarodnega velikonočnega rokometnega turnirja, ki se bo odvijal v Kopru od petka do nedelje in na katerem pričakujejo udeležbo okoli 70 ekip iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije.

STA
Gostje največ povprašujejo po krajših, predvsem dvodnevnih paketih.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?