Slovenija

Ljudi v Vičancih ogrožajo udori zemlje

STA
14. 3. 2016, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na območju naselja Vičanci v občini Ormož lastnike nekaterih hiš in vinogradov skrbijo udori zemlje, ki so posledica že leta 1958 zaprtega rudnika rjavega premoga, zdaj pa ogrožajo njihovo imetje. Ormoška občina sanacije sama finančno ne zmore, zato so o vsem skupaj obvestili upravo za zaščito in reševanje.

Po trenutnih ocenah bi za sanacijo potrebovali med 25.000 in 30.000 kubičnih metrov zemljine.

Kot so pojasnili na občini, so o plazenju upravo za zaščito in reševanje obvestili že maja 2013, za strokovno pomoč pri sanaciji pa so zaprosili tudi strokovnjaka geomehanika, ki je potrdil dejstvo, da na tem področju prihaja do udora zemlje v opuščene objekte rudnika Vičanci.

Po informacijah ormoške občine je trenutno na prizadetem območju ogrožena ena hiša, v kateri stanujeta dve osebi, v bližini pa še tri manjše zidanice. 

Strokovnjaki uprave za zaščito in reševanje so za izdelavo programa sanacije vključili strokovnjaka iz inšpekcije za energetiko in rudarstvo, vendar rudarski inšpektor po pregledu vse razpoložljive arhivske dokumentacije ni mogel dati ustreznega odgovora o ogroženosti bližnjega stanovanjskega objekta. Trenutno veljavni zakon o rudarstvu ne zagotavlja finančnih sredstev za sanacijo območij po nesrečah kot je ta v Vičancih, zato je zadevo v reševanje odstopil upravi za zaščito in reševanje.

Po informacijah ormoške občine je trenutno na prizadetem območju ogrožena ena hiša, v kateri stanujeta dve osebi, v bližini pa še tri manjše zidanice. V primeru nadaljnjega poslabšanja in ogrožanja bivanjskih razmer bodo stanovalcema ogrožene hiše zagotovili nadomestno občinsko stanovanje.

Sicer pa na občini razpolagajo z za zadaj neuradnimi informacijami, da v okviru pristojnega sektorja ministrstva za okolje in prostor pripravljajo razpis za izbiro izvajalca raziskav prizadetega območja, ki bo dal odgovor na vprašanje o morebitnem širjenju prizadetega območja in ogrožanja objektov in prebivalcev na tem območju. Rezultati raziskave bodo osnova za pripravo ustreznega sanacijskega programa prizadetega območja.

Kot so še pojasnili na občini, so že v prvem mesecu po pojavu udora zemlje pripeljali okoli 3000 kubičnih metrov zemlje, s katero so poskušali sanirati prizadeto območje. Vendar pa bi po trenutnih ocenah za sanacijo potrebovali med 25.000 in 30.000 kubičnih metrov zemljine, kar presega finančne in materialne možnosti občine.

Estrada

jan plestenjak
Pripadnost slovenski glasbi in kulturi

Jan Plestenjak protestno zapustil poroko zaradi predvajanja balkanske glasbe

melania (1) profimedia
Biografija Melanie Trump

Melania razglašena za najslabšo prvo damo vseh časov

camilla, kate
Likanje vezalk, ročno pranje svilenih spodnjic

Ekscesna ustrežljivost služabnikov na britanskem dvoru

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Zanimivosti

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?

80 kv objekt Laško RTP 1924
Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije