Slovenija

V Logatcu podprli prihod beguncev

STA
1. 3. 2016, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na včerajšnji izredni seji občinskega sveta Logatec so svetniki podprli predlagane sklepe, s katerimi ob določenih pogojih soglašajo z nastanitvijo beguncev v tamkajšnji azilni dom. Z enajstimi sprejetimi sklepi bodo v torek seznanili pristojna ministrstva in vlado.

Reuters
Najprej naj bi v Logatcu namestili 50 beguncev.

Župan Občine Logatec Berto Menard je povedal, da sprejeti sklepi dovoljujejo namestitev beguncev v azilnem domu v Logatcu, vendar le za določen čas. Namestili bi lahko družine z majhnimi otroci, ki prihajajo iz ogroženih vojnih območij, nikakor pa ne ekonomskih migrantov. Najprej naj bi v Logatcu namestili 50 beguncev, po določenem času brez kakršnihkoli problemov pa bi lahko namestili do 108 beguncev.

Ko bodo begunski otroci znali dovolj slovenskega jezika, jih bodo ob ustreznem obveščanju domačinov lahko vključili tudi v krajevno šolo in vrtec.

Vse finančne obveznosti mora prevzeti država. Za red in mir bodo morali znotraj azilnega doma skrbeti varnostniki, azilni dom pa zunaj varovati policisti.

Azilantom bodo morali omogočiti učenje slovenskega jezika in druge dejavnosti. Ko bodo begunski otroci znali dovolj slovenskega jezika, jih bodo ob ustreznem obveščanju domačinov lahko vključili tudi v krajevno šolo in vrtec.

"Svetniki so na seji izpostavili, da se morajo državni organi držati dogovora, sprejetih sklepov občinskega sveta, da jim bodo občani Logatca lahko ponovno zaupali," je še dejal Menard.

Na seji so bili prisotni tudi predstavniki ministrstva za notranje zadeve in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Krajan Logatca Mitja Prosen, ki je spremljal včerajšnjo sejo, pa je povedal, da je bil sprejet najboljši možen kompromis in da ob tem upa, da se bodo vsi sprejeti sklepi tudi uresničili.

V Logatcu doslej še niso namestili nobenega begunca, je še povedal Menard.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?