Slovenija

Petrol in OMV Slovenija: "Marža trgovcev predstavlja zanemarljiv delež"

STA
3. 2. 2016, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Marža trgovcev z naftnimi derivati v strukturi maloprodajne cene predstavlja zelo majhen delež, ob vladnih pričakovanjih, da bi ob deregulaciji cen trgovci zvišali marže, pravijo v Petrolu in OMV Slovenija, ki sta največja trgovca z naftnimi derivati v Sloveniji.

Arhiv Svet24
Storilec si je za svoje tarče izbral Petrolova in OMW-jeva servisa. Iz blagajn je odnesel precejšnje vsote denarja, okoli 20 tisoč evrov.

Kot smo že poročali, je vlada danes za dva meseca podaljšala sedanji način določanja cen naftnih derivatov. Med vladnimi gradivi je bil prejšnji teden sicer objavljen predlog gospodarskega ministrstva, da bi cene deregulirali postopno, in sicer najprej cene 100-oktanskega bencina in dizla. Vlada pa je na podlagi izračunov finančnega ministrstva ocenila, da bi popolna deregulacija pomenila velik izpad za javne finance (na letni ravni za od 39,5 milijona do 59 milijonov evrov), saj da bi trgovci zvišali marže, kar bi povzročilo dvig cen in manjšo prodajo.

Petrol in OMV Slovenija za delno deregulacijo
V Petrolu so predlog za delno deregulacijo pozdravili, saj da bi pomenil prvi korak v prosto oblikovanje cen. Kot so povedali, so na to pripravljeni, saj imajo izkušnje z ostalih trgov, kjer cene niso regulirane.

Pri tem so navedli, da so cene naftnih derivatov v Sloveniji močno obremenjene z vrsto davkov in trošarino, ki pomembno vplivajo na končno maloprodajno ceno vseh tekočih goriv in energentov.

Za OMV Slovenija bi bila sprostitev cen normalizacija oz. vzpostavitev tržnih razmer na trgu goriv. "Pri ostalih energentih, denimo električni energiji in zemeljskemu plinu, se je država odrekla uravnavanju cen, z odprtjem trga pa so se vzpostavile normalne tržne razmere, zato podobno pričakujemo tudi pri naftnih derivatih," so povedali.

Popolna sprostitev cen naftnih derivatov bi bila "pozitivna sprememba tako za ponudnike goriv kot za naše goste", med drugim bi namreč prinesla možnost ponudbe goriv različnih kakovosti.

Možnost prostega oblikovanja marž po njihovem mnenju ne bi imela pomembnega vpliva na dvig maloprodajnih cen, saj marža trgovcev z naftnimi derivati v strukturi maloprodajne cene predstavlja "zanemarljiv delež".

"Sicer pa lahko tudi na podlagi izkušenj iz okoliških državah, kjer so cene že sproščene in so v večini nižje kot pri nas, sklepamo, da sprostitev cen ne prinaša drastičnih sprememb cen goriv," pravijo v OMV. Predvidevajo, da bi s sprostitvijo cen prišlo do strukturnih sprememb na trgu, in sicer zaradi prihoda novih ponudnikov.

Maržo trgovcev z gorivi določa uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, in sicer za bencina znaša 0,08701 evra, za dizel 0,08158 evra in za kurilno olje 0,05370 evra na liter.

Trenutno ceno npr. 95-oktanskega bencina 1,155 evra sestavlja trošarina v višini 0,50780 evra, DDV 0,20828 evra, taksa CO2 0,04147 evra, prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije 0,00911 evra, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije 0,00700 evra in cena brez dajatev 0,38134 evra.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?