Slovenija

Möderndorfer prestopil k stranki SMC

STA
29. 1. 2016, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dosedanji nepovezani poslanec Jani Möderndorfer je vstopil v SMC in njeno poslansko skupino, so danes sporočili iz stranke. Pogovori o sodelovanju so potekali že dlje časa, končno odločitev pa so sprejeli v tem tednu na delovnem srečanju poslanske skupine z ožjim vodstvom SMC, so pojasnili.

STA
Z njegovim prestopom je vladna koalicija ponovno dobila 52 glasov, SMC pa zopet 35 poslancev.

"Poslanec Möderndorfer deli z nami temeljne socialno-liberalne vrednote in programske cilje ter bo spoštoval zaveze notranjega delovanja poslanske skupine in koalicijskega sodelovanja," so sporočili iz SMC. Zapisali so, da Möderndorfer v strankino poslansko skupino prinaša "izjemno politično znanje in parlamentarne izkušnje".

Predstavniki stranke in poslanec so skupno odločitev predstavili tudi na novinarski konferenci. Möderndorfer je izrazil prepričanje, da bo lahko v stranki in poslanski skupini vsebinsko sodeloval pri delo in podpiral vladne predloge, vse v želji, "da pridemo do dobre in kakovostne zakonodaje".

Möderndorfer je od septembra lani, ko je zapustil ZaAB in s tem povzročil razpad njene poslanske skupine, v DZ deloval kot nepovezani poslanec. 

Pri delu namerava aktivno sodelovati, kakšne naloge bo prevzel, pa je po njegovem še odprto in stvar skupnega dogovora. "Vsekakor pa bom pokrival področja, ki so mu blizu," je dejal.

Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer so Möderndorferja v stranko in poslansko skupini sprejeli, ker je oseba, ki jim je že v izhodišču programsko in vrednostno blizu, odločitev o sprejemu v poslansko skupino pa je bila po njenih besedah med poslanci SMC soglasna.

Hkrati Kustec Lipicerjeva priznava, da želijo s prihodom Möderndorferja okrepiti podporo vladi v DZ in da je dogovor z njim pospešil tudi nedavni odhod poslanca Franca Laja. "Zavedati se je treba, da je država trenutno v zahtevnih političnih razmerah, zato je ključno, da je vlada stabilna. Vsak glas je v tem primeru izjemnega pomena," je dejala. Namigov, da bi lahko iz stranke in poslanske skupine izstopilo še več poslancev, pa ni potrdila.

Po njenih besedah so imeli sicer v stranki debato tudi o tem, da je bil Möderndorfer do zdaj že član več strank, "vendar je bilo ključno to, da smo imeli ves čas komunikacijo, s katero smo uskladili programska izhodišča".

Generalni sekretar SMC Erik Kopač pa je dodal, da stranka s poslancem Möderndorferjem ostaja sredinsko usmerjena liberalna stranka, ki si bo tudi naprej prizadevala za stabilno in uravnoteženo ter demokratično politično okolje.

Möderndorfer je od septembra lani, ko je zapustil ZaAB in s tem povzročil razpad njene poslanske skupine, v DZ deloval kot nepovezani poslanec. Z njegovim prestopom je vladna koalicija ponovno dobila 52 glasov, SMC pa zopet 35 poslancev. SMC je sicer na volitvah dobila 36 mandatov, a je že pred časom iz poslanske skupine odšel Bojan Dobovšek.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?