Slovenija

Za čezmejne projekte Slovenija-Italija namenjenih 90 milijonov evrov

STA
16. 1. 2016, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Konec marca bo objavljen prvi razpis iz programa sodelovanja med Slovenijo in Italijo za obdobje 2014-2020. Za projekte v tem obdobju bo namenjenih okrog 90 milijonov evrov za različne čezmejne projekte, največ, kar 26 odstotkov, jih bom namenjenih za zaščito in razvoj naravne in kulturne dediščine.

Na srečanju Slovencev iz Videmske pokrajine in Posočja, ki poteka že 46. leto zapored, so prisotni župani z obeh strani državne meje in predstavniki pokrajin ter drugih institucij izpostavili, da so se na teh srečanjih že v preteklosti dogovorili za zanimive in uspešne projekte.

Tako so v pravkar zaključeni evropski perspektivi izvedli 87 projektov, skoraj vsi med njimi so v zaključevanju, je na srečanju povedala Tatjana Rener iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V njih je sodelovalo skoraj 1000 partnerjev, 390 jih je bilo s slovenske strani. Povprečna vrednost posameznega projekta je bila 1,2 milijona evrov.

V novi finančni perspektivi bo za projekte Intereg Slovenija-Italija namenjenih okrog 90 milijonov evrov, kar je sicer za 40 odstotkov manj kot v prejšnji perspektivi, EU jih bo za projekte namenila 77,9 milijona evrov. Denar bo sicer namenjen za projekte na štirih prednostnih oseh.

Prav tako je nekoliko manjše tudi območje, s katerega lahko prihajajo projektni partnerji, saj ni italijanske pokrajine Emiglie Romagne. Prvič pa bodo lahko partnerji iz Goriške sodelovali v čezmejnih projektih z Avstrijo.

Polovico denarja je že rezerviranega za deset strateških projektov, je še povedala Renerjeva.

Želijo oživeti gorska področja na italijanski strani
Župani in predstavniki občin v Benečiji so pripravili nekaj predlogov projektov, ki so jih prisotni podprli. Z njimi želijo predvsem oživeti gorska področja na italijanski strani. Prav tako pa so se strinjali, da bodo še naprej uresničevali pogodbo, ki so jo decembra 1999 podpisali v Stari gori in se nanaša na čezmejno sodelovanje in skupne projekte.

Po besedah gostitelja letošnjega srečanja, tolminskega župana Uroša Brežana, so ta srečanja pomembna tudi za to, da se medsebojno spoznavajo predstavniki lokalnih in pokrajinskih oblasti, v medsebojnih pogovorih pa se rodijo marsikatere zamisli, ki pozneje pripeljejo do sodelovanj v različnih projektih.

Estrada

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Madonna Louise Ciccone
81 let

Madonnina mačeha Joan Ciccone umrla po dolgi bitki z rakom

tilen brglez
Tilen Brglez

Nekdanji zmagovalec Kmetije odpira Breskvice Club!

Foo Fighters
Ugibanja

Foo Fighters nenadoma odpovedali nastop po šokantni izpovedi frontmana Dava Grohla