Slovenija

Mirno življenje barona Dušana Črnigoja

pk
5. 1. 2016, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Glavna obravnava zoper nekdanjega predsednika uprave propadlega gradbinca Primorja, Dušana Črnigoja, se prelaga v nedoločeno prihodnost, saj bodo iskali novega izvedenca, ki bo znova določil tržno vrednost delnic.

P.K.
To je Črnigojeva družinska hiša v Ajdovščini, ki na prvi pogled ni videti razkošna. Menda je taka bolj njena notranjost, kjer je tudi bazen.

Postopek sojenja Črnigoju v zadevi Stavbenik se bo, kot kaže, odvijal nekoliko počasneje. Spomnimo. Črnigoj je obtožen zlorabe položaja leta 2001 v povezavi s prodajo 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja. Te naj bi prodal družbi Vital, ki naj bi jih nato pod ceno prodala 28 vodilnim zaposlenim v Primorju.

Ves čas je trdil, da ni kriv in da obtožbe zavrača kot neutemeljene. 

Odločitev sodišča

Tik pred novim letom je Goran Klavora, predsednik novogoriškega okrožnega sodišča, odločil, da morajo najti novega izvedenca ekonomske stroke, ki bo ponovno ocenil vrednosti delnic Stavbenika. Višja državna tožilka Damijana Bandelj je menda sodišču že večkrat predlagala, da se naredi ta korak – da se vrednost spornih delnic še enkrat določi, saj bi lahko bila ocena, ki jo je pred prodajo Vitalu podalo podjetje Abeceda svetovanje, pristranska in neobjektivna.

Črnigojeva obramba je poudarjala, da njihov klient izvajalcev ocenitve vrednosti delnic iz podjetja Abeceda ni poznal in da se nepristranskost in neobjektivnost nista mogli zgoditi. Glavna obravnava je torej preložena za nedoločen čas, dokler ne najdejo novega izvedenca in dokler ta ne poda nove ocene.

STA
Glavna obravnava je preložena.

Za storjeno naj »plača« 

»Prav nedotakljivi so slovenski tajkuni. Še to, da bodo zdaj iskali novega izvedenca, mu gre na roko, saj bo pozneje zadoščeno pravici, če sploh,« dogodke komentira eden od nekdanjih zaposlenih Primorja. »Saj mu ne želim slabega in osebno nimam nič proti njemu, v poslovnem smislu pa je naredil nekaj hudih napak in krivic, za katere naj odgovarja,« še pove.

Črnigoju je javnost z dejanji večkrat pokazala, kaj si misli o njem. 

Petinšestdesetletni Dušan Črnigoj medtem z ženo Jano živi mirno življenje v družinski hiši na Polževi ulici v Ajdovščini. Objekt modre barve je na prvi pogled videti običajen, a ni ravno navaden dom. Več kot 200 kvadratnih metrov površine naj bi vključevalo tudi nekaj luksuza – notranji bazen. Hiša naj bi bila stara 34 let, njena vrednost pa je ocenjena na okoli 160 tisoč evrov.

Je prijazen in uglajen

Domačini pravijo, da je sicer Črnigoja velikokrat videti v Ajdovščini. Vsako jutro se menda tudi sprehaja. Prijazno se nasmeje vsakemu, ki ga sreča, in ga tudi pozdravi. Kot še poročajo njegovi sokrajani, mu tisti, ki ga ne marajo najbolj, vsaj zadnje čase, ne povzročajo težav.

Dobro pa še pomnijo, da je bilo nekoč nekoliko drugače. Vedo povedati, da mu je nekdo jasno pokazal svoje nestrinjanje z njegovimi dejanji, saj mu je nekaj let nazaj na njegov vikend, ki ga ima v Tihi dolini na Gori nad Ajdovščino, poslal krsto s svečami. To naj bi se pripetilo v času, ko je Primorje začelo propadati in so bila razočaranja tam zaposlenih in Ajdovcev velika.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?