Slovenija

Martinovanje v Mariboru

Gabrijel Toplak
12. 11. 2015, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Večtisočglava množica je včeraj v mestni dnevni sobi mošt pospremila v vinsko kapljico na največjem enodnevnem javnem martinovanju v Sloveniji. Prireditev ob svetem Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino, je obenem pomenila tudi zaključek Festivala Stare trte.

Gabrijel Toplak
Urška Bračko, mariborska vinska kraljica

Da je tradicionalno martinovanje na mariborskem Trgu Leona Štuklja prava odločitev, že več let dokazuje pogled na nabito poln trg, ki se od enajste ure dopoldne (začelo se je natanko ob 11. uri in 11 minut) pa do uradnega zaključka ob desetih zvečer iz ure v uro le še dodatno polni.

PREKO 40 VINARJEV IN 20 GOSTINCEV

Ljudski napevi, kot so En hribček bom kupil, Kol'kor kapljic, tol'ko let, Majolka in podobni, so včeraj večji del dneva, seveda poleg nastopajočih, Neuvirtovih Štajercev, ki so opoldne zapeli pesem V naših srcih si doma, dežela Štajerska, ter popoldne še Ansambla Saša Avsenika, odmevali na prireditvenem prostoru. Zbrane sta z odra nagovorili tudi Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, in mariborska vinska kraljica Urška Bračko. Viherjeva je za Svet24 dejala, da se je na 32. tradicionalnem martinovanju predstavilo rekordno število vinarjev, saj je bilo na 48 stojnicah preko 40 vinarjev, s tradicionalno štajersko kulinariko pa tudi preko 20 gostinskih ponudnikov. »Letnik 2015 bomo zagotovo prekrstili v pravo vino. To bo zares letnica, ki se bo zapisala tudi po presežkih martinovanja v mestu,« je pojasnila Viherjeva, medtem ko je vinska kraljica priznala, da je letošnji vinski letnik, ki so mu bile naklonjene vse vremenske in druge razmere, že pokusila. »Najrazličnejšim vinom je skupno tisto, kar smo doživljali skozi leto. Obilico sončnih ur in zadostno količino dežja. In to se okusi tudi v kozarcu,« je pojasnila Bračkova.

Gabrijel Toplak

MANJKALO NI NITI PLESALCEV

Veselja in nasmehov je bilo polno na vsakem koraku. Najbolj pogumni obiskovalci, več jih je bilo v popoldanskih in večernih urah, so plesali ob zvokih ansamblov. »Prijatelji, dobra vinska kapljica in lepo vreme sta današnji dan naredila še prijetnejši,« je po plesu z možem pod odrom povedala Mariborčanka Magdalena Mihurko. »Rojstvo« mladega vina je prišel pospremit tudi Stanislav Kunetič, ki je razložil, da ga tisto pravo martinovanje še čaka doma. »Z ženo bova zvečer na mizo postavila Martinovo gos, pridružili se nama bodo še sorodniki. Sicer pa mi ta praznik veliko pomeni, saj me vinska kapljica spremlja skozi vse življenje. Imam tudi vinograd,« je poudaril Kunetič.

Gabrijel Toplak
Božo Ipavic in Jože Marolt, obiskovalca na mariborskem martinovanju 2015

DOPUST ZA MARTINOVO

Martinovo kot spomin na katoliškega svetnika in nesebičnega človeka, ki je svoj plašč delil z revežem, doživlja Božo Ipavic. »Lahko bi ga postavil ob bok Pedru Opeki,« je dodal in s kozarcem nazdravil prijatelju Jožetu Maroltu. »Martinovo se je v zadnjem času precej razbohotilo. Pred 30 leti, denimo, ga nismo praznovali. Ker pa gre za vesel običaj, mu prav rad namenim nekaj svojega časa,« je dejal Marolt. Na prireditvenem prostoru je bilo mogoče opaziti tudi veliko mladine oziroma predstavnikov mlajših generacij. Devetnajstletni Maja Kos in Anita Bergauer sta povedali, da sta sicer že zaposleni, vendar imata 11. novembra po tradiciji dopust. »Tukaj se bova na kratko družili s prijatelji, potem pa se bova v popoldanskih urah počasi odpravili domov, saj bova presenetili partnerja z večerjo oziroma pečeno raco,« je dejala Kosova.

Gabrijel Toplak
Ples na martinovanju v Mariboru 2015

ZADOVOLJNI GOSTINCI, TAKSISTI NA PREŽI

Nad obiskom se nikakor niso pritoževali gostinci, ki jim je na roko šlo tudi vreme. »Če bo tako naprej, je v nevarnosti lanski rekord, ko smo v desetih urah prodali 700 litrov vina,« je poudaril Matjaž Mak s Turistične kmetije Mak. Nedaleč stran pa so kot levi na obiskovalce prežali tudi taksisti. Franc Zaletelj pravi, da so prejšnja leta zabeležili v povprečju okoli 60 odstotkov več prometa kot na običajen delovnik. »Ljudje se očitno zavedajo, da z nekaj popitimi kozarčki ni vredno sesti za volan,« je pripomnil Zaletelj.

Gabrijel Toplak

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?