Slovenija

Podpisana je vredna več

Rok Nose
5. 11. 2015, 19.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Maja Strmec iz Dolenjskih Toplic je po smrti babice med pospravljanjem naletela na knjigo z naslovom Dobra kuharica avtorice Minke Vasičeve. Že ob prvem pogledu nanjo se ji je zazdelo, da je najbrž precej stara.

R. N.
Maja Strmec knjigo večkrat vzame v roke, zato jo je doma postavila na vidno mesto.

Platnice knjige so bile nekoliko uničene, listi nekoliko natrgani, a še vedno je bila knjiga dobro ohranjena, da je lahko najditeljica brez težav prebrala datum izdaje, leto 1903. »Skrbno sem jo postavila na polico in nato nanjo kar nekoliko pozabila. A čez nekaj časa sem ob gledanju ene izmed slovenskih oddaj zasledila zgodbo ravno o tej knjigi. Dejali so, da naj bi obstajale samo štiri in da ima knjiga precejšnjo vrednost. Prvič zaradi receptov, ki so v njej, drugič pa zaradi same avtorice. Omenili so tudi, da je vredna več tisoč evrov,« pravi Maja, ki ji radovednost ni dala miru.

VREDNA TISOČE EVROV?

Da bi izvedeli, če to drži, smo se najprej obrnili na Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto. »Po naših podatkih, ki so obdelani, takšne knjige nimamo. Obstaja pa en izvod v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, vendar ga ne izposojajo,« je dejala Mateja Kambič in dodala, da bi več o knjigi izvedeli v Trubarjevem in Glavanovem antikvariatu.

Antikvariat? Seveda, saj tam trgujejo z redkimi, starimi knjigami. V Trubarjevem antikvariatu smo izvedeli, da so imeli knjigo Minke Vasičeve oziroma Minke Govekar, kot je njeno pravo ime, že večkrat na dražbi.

R. N.
Knjiga iz leta 1903 vsebuje številne recepte, med drugim tudi, kako se pripravi telečje možgane, možgane v majonezi, ocvrte možgane, možgane v školjkah, možganske klobasice idr.

MAJA IMA PRVI NATIS

»Gre za redko knjigo, vendar spet ne tako redko, saj obstaja kar nekaj izvodov. Po naših podatkih je bil prvi natis leta 1903, drugi pa leta 1909. Na dražbi nam je za omenjeno knjigo uspelo iztržiti okoli 50 evrov,« je povedala Stanka Golob in dodala, da višjo vrednost dosegajo knjige, ki so dobro ohranjene, če so podpisane, če so v njih kakšna posvetila in podobno.

Na vprašanje, ali bi za Dobro kuharico lahko iztržili več tisoč evrov, pa se je naša sogovornica le nasmejala. »Tudi prve nemške kuharske knjige iz 16. stoletja ne dosegajo pretirano visoke cene, čeprav je Nemčija veliko večje tržišče,« je odgovorila.

R. N.
Maja Strmec

KUHARICA NI BIBLIJA

Tudi v Glavanovem antikvariatu so potrdili, da so imeli Dobro kuharico že večkrat na dražbi in zanjo niso iztržili prav veliko. »Imamo 25 kazalcev, prek katerih ocenimo začetno vrednost knjige. Poleg starosti in ohranjenosti knjige je med drugim pomembno tudi, kako pomembna je bila izdaja in koliko izvodov je bilo natisnjenih,« je povedal Rok Glavan, ki se je prav tako le nasmehnil ob vprašanju, ali bi za Dobro kuharico lahko iztržili zajeten kup denarja. Za primerjavo je dejal, da so bile Prešernove Poezije prodane za pet tisoč evrov, Dalmatinov prevod Biblije pa za 40 tisočakov.

A ne glede na to Maja pravi, da ima knjiga zanjo izjemno vrednost. V njej so številni recepti, po katerih tudi sama večkrat pripravi kaj dobrega. Ker rada peče, se je med drugim lotila potice, in kot pravi, ji je res odlično uspela. »Stari ljudje so vedeli, kaj delajo,« na koncu pristavi.