Slovenija

Kdo vam odreka pravico do vode?

Žiga Kariž
28. 10. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Povpraševanje po vodi je vedno večje, na razpolago je je vedno manj. Bo zaradi tega voda postala nova nafta? Bo mednarodnim korporacijam uspelo doseči, da se jim v zameno za plačilo prepusti upravljanje življenjsko pomembne dobrine.

Reuters
Parlamentarna dvorana v Strassbourgu. Na sredini jim pa veselo igrajo...

Te dni po spletnem omrežju Facebook kroži slika tabele, ki naj bi prikazovala, kateremu izmed naših evropskih poslancev ni mar, če velike korporacije olastninijo vodne vire. Sliko je objavila Združena levica. Iz objavljene tabele je razvidno, da so se na glasovanju o resoluciji o pravici do vode nekateri poslanci iz Slovenije vzdržali.

Ker je slika sprožila velik val zgražanj na račun teh poslancev, je morda treba ob tem podati nekaj pojasnil. Prvo in osnovno je, da vzdržani glas ne pomeni, da je poslanec proti, ampak da je neopredeljen. Drug pomemben podatek je, da je Evropska ljudska stranka (EPP), katere člani so se glasovanja vzdržali, v proceduro poslala svojo resolucijo, ki prav tako govori o zaščiti vodnih virov in pravici do vode.

Ozadje

 1,8 milijona ljudi je podpisalo zahtevo za opredelitev vode kot ustavne človekove pravice.

Organizacija združenih narodov (OZN) je leta 2010 razglasila, da je voda življenjsko pomembna človekova pravica. Tako naj bi omogočili dostop do pitne in sanitarne vode milijonom po vsem svetu, ki živijo v pomanjkanju. A kljub temu so se začeli vrstiti poskusi privatizacije vodnih virov in podjetij za oskrbo s pitno vodo. Predsednik uprave multinacionalke Nestle je bil prvi, ki je izrazil stališče, da bi morala biti pravica do vode omejena na 20 litrov na dan, kolikor naj bi po kriterijih OZNza preživetje potreboval človek.Ostalo bi moralo biti prepuščeno trgu.

Iniciativa Pravica do vode (Right2Water) je nastala v odgovor na te vedno močnejše pritiske korporacij. Leta 2012 sta Svet EU in Evropski parlament predlagala direktivo o podeljevanju koncesijskih pogodb, predmet katerih bi bila tudi oskrba s pitno vodo. Iniciativa zahteva, da se pravica do vode določi kot človekova pravica, zapisana v ustavi, in da se oskrba z vodo izloči iz direktive o koncesijah ter da se oskrba z vodo umakne iz pogajanj o trgovinskih sporazumih, kot sta TTIP in CETA. Da so lahko svoje zahteve predočili uradnikom v Bruslju, so morali zbrati več kot milijon podpisov v sedmih različnih državah EU. Zbiranje podpisov se je zaključilo pri številki 1,8 milijona.

V parlament

»Komisijo pozivamo, naj predlaga zakonodajo, ki bo izvrševala človekovo pravico do vode in komunalne ureditve, kot jo priznavajo Združeni narodi.« - Right2Water 

Pravica do vode (Right2Water) je postala prva civilna iniciativa, ki ji je z zbiranjem podpisov uspelo prodreti v Evropski parlament in tudi tam prepričati večino poslancev. Tako je bila 8. septembra sprejeta resolucija, ki Evropski komisiji nalaga, naj pripravi potrebne pravne akte, ki bodo razglasili oskrbo z vodo za nedotakljivo človekovo pravico, ki ne sme biti podrejena tržnim razmeram. Glasovanja so se vzdržali poslanici Evropske ljudske stranke (EPP) in poslanci zavezništva evropskih liberalcev(ALDE). Slovenski člani EPP razen Franca Bogoviča so se navodil stranke držali, prav tako je v nasprotju z ostalimi člani ALDE glasoval Ivo Vajgl. Skupaj so resolucijo od osmih poslancev podprli le trije, prej omenjenima se je pridružil še Igor Šoltes.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?