Slovenija

Ministrica za izobraževanje Klavdija Markež odstopila

STA/J.P.
1. 4. 2015, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat, premierju Miru Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel, je povedala po njunem sestanku. DZ je Markeževo za ministrico potrdil v petek, posle pa je prevzela v ponedeljek.

STA

Markeževa je v kratki izjavi novinarjem povedala, da je odstop ponudila, saj se "glede na situacijo zaveda odgovornosti". Na vprašanje, ali odhaja nazaj med poslance, pa je odgovorila, da bo te odločitve sprejemala pozneje. Na druga vprašanja ni odgovarjala.

Cerar se je na odstop odzval s kratkim sporočilom za javnost. V njem je zapisal, da je odstop Markeževe sprejel zaradi položaja, nastalega v zvezi z njenim magistrskim delom.

Markeževa se bo tako uvrstila med rekorderje z najkrajšim ministrskim stažem. Le nekaj dni nazaj je na mestu ministrice za izobraževanje namreč nadomestila Stanko Setnikar Cankar. Njo je odneslo razkritje visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti.

Že med kandidaturo so na Markeževo, ki je bila pred ministrovanjem poslanka SMC, leteli očitki, da naj bi kot direktorica Ljudske univerze Ptuj ta zavod oškodovala za vsaj 100.000 evrov. Očitke je Markeževa zavrnila kot neutemeljene in zlonamerne.

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. 

Leta 2014 je za pol leta - do izvolitve za poslanko - Markeževa delovala v gospodarstvu kot vodja izobraževanj in projektov v podjetju RM Vuk Holding. Tudi to ravnanje je bilo ob kandidaturi deležno nekaterih kritik, omenjeno podjetje je namreč preiskoval NPU, a je Markeževa zatrdila, da s tem ni bila seznanjena.

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste