Slovenija

Borze s padci, nafta po 12 letih prvič pod 30 dolarjev na sod

STA
16. 1. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Negotovost glede globalne gospodarske rasti je znova močno vplivala na počutje borznih trgovcev. Slabši podatki iz Kitajske in ZDA so dodatno vlili strah investitorjem. Cena nafte je pospešila svoje padce in na podlagi povečanja zalog v ZDA dosegla je najnižjo vrednost v zadnjih 12 letih.

Arhiv Svet24

Objavljeni makroekonomski kazalci v zadnjih mesecih kažejo na nadaljevanje upočasnjene gospodarske rasti po svetu. V tem tednu je to potrdila tudi negativna rast ameriške industrijske proizvodnje ter močan padec kitajskega uvoza, navaja analitik iz družbe Finančni trgi Luka Gubo.

V prihodnjem tednu bo fokus borznih trgovcev znova na Kitajski, ki bo objavila stopnjo gospodarske rasti (pričakuje se 6,9 odstotna rast), ter stopnjo rasti industrijske proizvodnje. Na trge bodo vplivale tudi objavi indeksov nabavnih menedžerjev za evropske države, analitike bo zanimalo predvsem, ali se bo stabilnost rasti v Evropi ohranila ali se bo mogoče pridružila globalni upočasnitvi.

Novinarska konferenca Evropske centralne banke lahko povzroči povišano volatilnost na valutnih trgih.

Upad indeksov
V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 izgubil 2,7 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je upadel za 2,19 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je končal 3,04 odstotka nižje.

Frankfurtski indeks DAX je teden zaključil 3,09 odstotka nižje. Londonski FTSE je izgubil 1,83 odstotka vrednosti, pariški indeks CAC 40 pa je zaključil teden 2,85 odstotka nižje. Španski Ibex je upadel za 4,1 odstotka, italijanski MIB je izgubil 3,39 odstotka.

V Aziji je šanghajski osrednji indeks upadel za 8,96 odstotka, medtem je hongkonški Hang Seng teden sklenil 4,56 odstotka nižje, tokijski Nikkei pa 3,11 odstotka nižje.

Zagrebški indeks Crobex je izgubil 2,92 odstotka vrednosti, medtem ko je beograjski indeks Belex trgovanje končal 5,02 odstotka nižje, dunajski ATX pa 4,86 odstotka nižje.

Tudi naša borza teden končala v negativnem območju
Slovenska borza je teden prav tako končala v negativnem območju, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je izgubil 1,6 odstotka vrednosti. V indeksu so največ izgubile delnice Luke Koper, ki so upadle za 3,6 odstotka in sedaj kotirajo pri 21,45 evra.

Zahtevana donosnost na 10-letne ameriške obveznice je po podatkih Bloomberga upadla na 2,03 odstotka. Pri nemških obveznicah se je zahtevana donosnost povišala na 0,54 odstotka, donosnost italijanskih obveznic je končala višje pri 1,56 odstotka, medtem ko je zahtevana donosnost španskih obveznic narasla na 1,75 odstotka.

Zahtevana donosnost slovenske državne 10-letne obveznice z dospetjem v marcu 2026 je po podatkih elektronske borze MTS končala pri 1,62 odstotka.

Na valutnih trgih je evro teden končal 0,02 odstotka nižje, sedaj je vreden 1,0917 dolarja. Evro je proti švicarskemu franku pridobil, trenutno je evro vreden 1,0939 franka.

Cena severnomorske nafte brent je teden končala pri najnižji vrednosti v zadnjih 12 letih - pri 29,11 dolarja za 159-litrski sod, kar predstavlja 13,49-odstotni tedenski padec. Cena zlata je izgubila 1,45 odstotka vrednosti in končala pri 1088 dolarjih za 31,1-gramsko unčo. Cena srebra je končala pri 13,90 dolarja za unčo oziroma 0,43 odstotka nižje kot pretekli teden.

Estrada

Brigitte Bardot
Francoska filmska igralka

Brigitte Bardot dopolnila 90 let, ob jubileju ji "dežuje pošta" s čestitkami

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Madonna Louise Ciccone
81 let

Madonnina mačeha Joan Ciccone umrla po dolgi bitki z rakom

tilen brglez
Tilen Brglez

Nekdanji zmagovalec Kmetije odpira Breskvice Club!

Foo Fighters
Ugibanja

Foo Fighters nenadoma odpovedali nastop po šokantni izpovedi frontmana Dava Grohla

Zanimivosti

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?

80 kv objekt Laško RTP 1924
Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije

mirela smajić
Nepričakovani trenutki jasnosti

Lucidnost pred smrtjo: vrnitev jaza pred smrtjo

Mitja Podpečan Špela Ajdišek Jure Planinšek (00000002)
Zanimivosti

Na katere roke morajo paziti podjetja, ki uporabljajo umetno inteligenco?

SPAR_StartajSlovenija-Svet24-uvodna
Zanimivosti

Razvajajte se z novimi izdelki Štartaj Slovenija in podprite slovensko podeželje