Črna kronika

Tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Kanglerja

E.R.
6. 4. 2016, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja za dodelitev stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Mediaspeed
Franc Kangler je z razpletom zadovoljen - kako tudi ne bi bil?

Gre za zadevo, v kateri je sodišče Kanglerja že obsodilo na zaporno kazen, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo.

Na mariborskem okrajnem sodišču bi se v torek že tretjič moralo začeti ponovljeno sojenje zaradi očitane zlorabe položaja pri dodelitvi občinskega stanovanja. V ponovljenem sojenju sta se medtem izločila že dva sodnika, zdaj pa je tožilstvo umaknilo obtožnico. Kot je povedal Bošnjak, je sodišče ta teden že izreklo zavrnilno sodbo, ki so jo danes prejele tudi stranke v postopku.

Tako Bošnjak kot Kangler sta s končnim razpletom sicer načeloma zadovoljna, ob tem pa odvetnik spominja na vse posledice, ki so nastale iz omenjenega primera.

"Postopek je tekel zelo dolgo, v prvem sojenju je bil Kangler obsojen na sedem mesecev zapora, kar mu je povzročilo gromozansko moralno in materialno škodo. Nenazadnje je bil ob mandat v državnem svetu in so ga osebno ter politično uničevali," je dejal Bošnjak, ki za zdaj o vložitvi odškodninske tožbe še ni želel govoriti, je pa po njegovem zdaj postalo očitno, da je bil Kangler nezakonito in nepravilno obsojen, stroške dolgega in dragega procesa pa bodo zdaj nosili davkoplačevalci.

Molčijo o razlogih

Mariborsko tožilstvo o razlogih za umik obtožnice zaenkrat molči. 

Kangler je moral na sodišče zaradi omenjene zadeve nazadnje decembra lani, ko je sodnica Sonja Krajnc upoštevala mnenje vrhovnega sodišča in se odločila, da ne bo dovolila vnovičnega predvajanja prisluhov. Ker se je zato tožilka Saša Lutarič odločila spremeniti obtožnico in kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje prekvalificirala v kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, se je sodnica zaradi "okuženosti" izločila iz primera.

Kljub storjeni škodi in kršitvam v Odboru 2015, ki ga vodi Kanglerjev politični sopotnik Željko Vogrin, pozdravljajo odločitev tožilstva, ob tem pa so presenečeni in hkrati zaskrbljeni nad dejstvom, da takšne odločitve niso sprejeli že lani, ko se je o zadevi izreklo vrhovno sodišče.

V odboru so zato Sodni svet pozvali, da temeljito in vsebinsko preveri celoten postopek, saj menijo, da so tako okrajni sodniki kot tudi senat treh višjih sodnikov v Mariboru globoko kršili pravno zakonodajo.

Sodniki spregledali številne kršitve

"Nemogoče in nedopustno je, da bi nekateri sodniki spregledali toliko kršitev, kot so jih v tej zadevi. Na hujše kršitve že vseskozi tudi v drugih Kanglerjevih postopkih opozarja njegov zagovornik, ki se mu prav tako zdi nedopustno, da sodišča tolerirajo nezakonito početje policije in nekaterih na tožilstvu," so dodali v Odboru 2015.

Ob tem so napovedali, da bodo še ta teden na predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja naslovili zahtevo za ukrepanje v zvezi z vsemi storjenim kršitvami, ki so bile zaznane v primeru sodnega tega postopka, saj "v tem primeru ne gre več za odprti postopek, ki je bil doslej njun izgovor za neukrepanje".

Estrada

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

sanjska-poroka
Nagrada je šla v prave roke

Petra in Miha komaj čakata na sanjsko poroko

Kraljica Camilla
Rada nabira gobe

Sin kraljice Camille razkriva kakšno je njeno življenje danes

john amos
Bizarno

Hči Johna Amosa za njegovo smrt zvedla 45 dni kasneje in kar preko medijev

Zanimivosti

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?

pes
Razstava

V Celju bo do nedelje na ogled 17.000 psov z vsega sveta