Črna kronika

Petarda v steklenici ji je vzela vid

Marija Šelek
31. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav so bili glede uporabe pirotehničnih izdelkov lanskoletni božično-novoletni prazniki med najbolj varnimi v zadnjih osmih letih, je vsaka poškodba odveč. Če brez prstov ali cele roke ostane samo en mlad človek, je še vedno preveč. Naša sogovornica zaradi petarde nikoli več ne bo videla popolno.

Arhiv Svet24
»Ni nujno, da je prizadet samo uporabnik pirotehnike, temveč jo lahko težko skupijo tudi nedolžni opazovalci.«

Glavnina petard oziroma pirotehničnih izdelkov se uporabi na silvestrovo oziroma 1. januarja in takrat se tudi zgodi največ nesreč. Posebno ranljiva skupina so mladostniki do 20. leta starosti, največkrat pa so prizadeti roke in obraz. Med lanskimi prazniki se je poškodovalo osem ljudi, od tega jih je bilo pet mladoletnih. Dve odrasli osebi in en mladoletnik so utrpeli hujše telesne poškodbe. Od lažjih poškodb so bile najpogostejše poškodbe obraza, oči in rok, posledice pri težjih poškodbah pa so bile opekline, razpočna rana in delna amputacija prstov.

Starši, v akcijo! Policisti pozivajo starše, naj se pogovorijo z otroki o nevarnostih uporabe pirotehničnih izdelkov. Svetujejo, da jim izdelke tudi vzamejo. Lahko jih prinesejo na policijsko postajo, kjer jih bodo varno spravili ali uničili, varno pa jih lahko uničijo tudi sami, in sicer tako, da jih dlje časa pustijo namočene v vodi. 

V letošnjem decembru so na policiji zabeležili dve poškodbi mladoletnikov, ki sta bili posledici uporabe nedovoljene oziroma prepovedane močnejše petarde. Oba sta imela resne poškodbe rok in obraza.

PREPOVEDANO, A ŠE VEDNO DOSTOPNO

Ne glede na to, da je od leta 2008uporaba pirotehničnih izdelkov 2. in 3. stopnje (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči) prepovedana, je za slovenskega mladostnika igračkanje s petardami še vedno preveč lahko dostopno. »Še vedno ostajajo problematične uporaba pirotehničnih sredstev v nasprotju z navodili proizvajalca, lastna izdelava ali predelava, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih ter uporaba izdelkov, kupljenih na črnem trgu,« je povedal Drago Menegalija z Generalne policijska uprave.

Tako so postojnski policisti minuli teden otrokom v tamkajšnjih osnovnih šolah zasegli več kot tisoč kosov različnih vrst prepovedanih in zelo nevarnih pirotehničnih izdelkov, kupljenih na črnem trgu. Ti so zelo slabe kakovosti in lahko predčasno eksplodirajo ter povzročijo hude opekline in raztrganine.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja. Policija sicer posebnih poostrenih nadzorov ne izvaja, so pa na omenjenih območjih policisti pogosteje prisotni in pozorni na kršitve, še posebej tam, kjer se na javnih krajih zbere večje število ljudi.

ALI JE VREDNO?

Če vas pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih izdelkov zaloti policija, vas lahko oglobi z od 400 do 1200 evri, pri čemer vam izdelek tudi zaseže.

»Ocenjujemo, da se navade uporabnikov pri uporabi pirotehničnih izdelkov počasi spreminjajo na bolje. Verjamemo, da je to rezultat nenehnih preventivnih aktivnosti in ozaveščenosti, gotovo pa na manjšo uporaba pirotehnike vpliva tudi gospodarska situacija,« je še povedal Menegalija in dodal, da bodo zaradi spodbudnih kazalcev preventivne aktivnosti nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

KAKO MI JE PETARDA SPREMENILA ŽIVLJENJE

Pred enajstimi leti je danes 30-letni Katarini, ki je novo leto čakala v družbi prijateljev, petarda poškodovala oči. »Še danes ne vem, kateremu v naši družbi se je zdelo tako zabavno polnočni ognjemet popestriti tako, da je dal prižgano petardo v steklenico. Med množičnim metanjem petard sem bila nekaj metrov oddaljena, nato pa sem se, misleč, da je glavnega konec, obrnila in se družbi malce bolj približala.

Takrat je bila na vrsti tista petarda v steklenici. Seveda se je steklo ob poku razletelo in košček mi je priletel v oko in mi ga porezal. Na desnem očesu mi je prerezalo roženico, k sreči pa ni poškodovalo zenice,« pripoveduje Katarina, ki ima od takrat na tisto oko 60-odstotni vid in nikoli več ne bo videla normalno. »To pomeni, da na poškodovano oko vidim tako, kot bi gledala skozi solze, megleno. Imela sem srečo v nesreči, saj je bil takrat v celjski bolnišnici dežuren krasen specialist. Takoj so me šivali, niti za narkozo ni bilo časa, nato sem bila v bolnišnici še deset dni.« Vendar so bile posledice za takrat skoraj maturantko še veliko širše in globlje. »Na maturantski ples sem prišla dobesedno iz bolnišnice, pred nesrečo sem imela že narejene vse vožnje za vozniški izpit, pa sem morala vse prestaviti za pol leta, pol leta tudi nisem mogla brati, učenje za maturo pa je bilo prava muka. Bilo je res težko, mučila sem se.«

Tista petarda je lažje poškodovala več ljudi, a samo njo tako usodno. Zato je na uporabo pirotehničnih izdelkov še danes zelo občutljiva in svoje bližnje nenehno opozarja na nevarnost in njihove usodne posledice. »Kakšno leto po nesreči je nekdo poleg mene prižgal petardo in sem čisto znorela. Moja reakcija je bila res huda.«

Vsem bi rada sporočila, da ni nujno, da je prizadet samo uporabnik pirotehnike, temveč jo lahko težko skupijo tudi nedolžni opazovalci oziroma mimoidoči.

Arhiv Svet24
Še pred božičem je mladoletnemu fantu iz okolice Štor v roki razneslo petardo.

Estrada

jan plestenjak
Pripadnost slovenski glasbi in kulturi

Jan Plestenjak protestno zapustil poroko zaradi predvajanja balkanske glasbe

melania (1) profimedia
Biografija Melanie Trump

Melania razglašena za najslabšo prvo damo vseh časov

camilla, kate
Likanje vezalk, ročno pranje svilenih spodnjic

Ekscesna ustrežljivost služabnikov na britanskem dvoru

brigitte-bardot
Slavna BB

Danes 90. rojstni dan slavi legendarna Brigitte Bardot

sara rutar
Sara Rutar

Zmagovalka kuharskega šova pričakuje dojenčka

mario galunič
Kviz Joker

Mario Galunič razkriva, kaj lahko pričakujemo od jesenske sezone

Zanimivosti

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?

80 kv objekt Laško RTP 1924
Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije