Estrada

Neverjetno! Tega zagotovo še niste vedeli o ABBI!

nn
28. 3. 2016, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mislite, da o švedski skupini ABBA veste vse. Ste na primer vedeli, da je bilo ime ABBA sprva dobro uveljavljeno ime blagovne znamke morske hrane? Ali da bi lahko ABBA za svoj prvi koncert v Veliki Britaniji prodala kar tri in pol milijona vstopnic?

Švedska skupina ABBA tudi po več desetletjih od nastanka njihovih največjih hitov še vedno velja za eno najbolj priljubljenih pop skupin na svetu, pa tudi v Sloveniji navdušenje ne pojenja, pravzaprav ravno obratno – zadnje čase je skupina ABBA ponovno in vse bolj v središču pozornosti!

10 zanimivosti o skupini ABBA, ki jih morda niste vedeli: 

1. ABBA je bilo sprva dobro uveljavljeno ime blagovne znamke morske hrane (tudi kaviarja), vendar naj bi družba ime ABBA nato prepustila skupini, saj gre za začetnice njihovih imen - Agnetha, Bjorn, Benny in Anni-Frid.

2. Skupina ABBA je bila leta 1976 v Avstraliji tako popularna, da je avstralska televizijska oddaja
The Best of ABBA, ki jo je predvajala televizija Nine Network, presegla celo gledanost pristanka na Luni leta 1969!

V Slovenijo prihaja ena najboljših ABBA real tribute skupin na svetu – ABBA Real Tribute Band, ki bo skupaj s predskupino Marwin Show band pričarala nepozaben večer, poln nostalgije in največjih hitov skupine ABBA. Vse največje uspešnice skupine ABBA v izvedbi ABBA Real Tribute Banda vas bodo osupnile na edinstvenem spektaklu v ljubljanski Hali Tivoli 23. aprila ob 20. uri.

3. In še en dokaz neverjetne popularnosti - ABBA je za prvi koncert v Veliki Britaniji prejela kar tri in pol milijona povpraševanj za vstopnice, s čimer bi lahko razprodala londonsko Royal Albert Hall kar 580-krat.

4. Skupina ABBA je bila znana po ekstravagantnih oblekah, ki so jih izbrali deloma tudi zato, da se izognejo davkom. Na Švedskem je namreč veljalo, da če lahko dokažeš, da obleke ne uporabljaš dnevno, se lahko izogneš davku.

5. Bjorn in Benny naj ne bi bila na nobeni fotografiji postavljena skupaj, zato so se pojavila ugibanja, da gre za enega človeka. Ugibanja so utišale šele natančne raziskave forenzikov, saj so dokazali, da gre za dva različna človeka, pri čemer je bila njuna glavna razlikovalna lastnost, da si je Bjorn česal lase na levo, Benny pa na desno.

6. Obstajajo znanstvene raziskave, ki dokazujejo, da naj bi se 18 odstotkov ločitev zgodilo med igranjem pesmi Knowing Me, Knowing You. »Zvok je tako iritirajoč, da povzroči razpad celo najmočnejših zakonov,« je povedal eden vodilnih socialnih psihologov Hans Grudellmeir iz Institutute of Domestic Strife iz Osla.

7. V Chiquittiti, puščavski vasi v Novi Mehiki, je 200 gorečih oboževalcev skupine ABBA razvilo pravi religijski kult skupine ABBA, kjer častijo boga Fernanda. Pripadnike kulta se prepozna po oblekah in frizurah, kakršne je nosila skupina ABBA, prav tako so razvili čisto svoje poročne obrede.

8. Znano je, da je bila skupina ABBA sestavljena iz dveh parov – poročena sta bila Agnetha in Bjorn ter Benny in Anni-Frid, oba para pa sta se tudi ločila. Po obeh ločitvah so skupaj še krajši čas ustvarjali, nato pa so sodelovanje končali, ker naj bi »... v studiu postalo čudno.«

9. Album skupine ABBA Gold z največjimi hiti velja za najbolj prodajan album vseh časov, prehitel je celo Beatle in njihovo Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ter album Adele z njenimi največjimi hiti – 21.

10. Za konec pa še - ste vedeli, da vsi člani »švedske« skupine ABBA v resnici sploh niso bili Švedi? Anni-Frid Lyngstad je bila rojena na Norveškem, njen oče pa je bil nemški oficir ...

Spoznajte skupino ABBA v najboljši izvedbi, z najboljšimi glasbeniki in največjimi hiti ter v spremstvu nepozabnega šova, kakršne je poznala samo ABBA! 

Vstopnice so že v prodaji na vseh Eventimovih prodajnih mestih (Petrol, Pošta Slovenije, www.eventim.si).

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste